Jessica ten Voorden (20) is uitgeroepen tot beste leerling-verpleegkundige van Nederland in 2015. Daarna kreeg ze een verrassend telefoontje: ze mocht door naar WorldSkills in São Paulo. “Mijn ouders stonden te springen en te juichen in de keuken. Ik besefte toen: zo’n kans krijg je maar één keer.”

Iedereen reageerde positief?

De meesten wel, maar bij sommigen mensen merkte ik jaloezie. Die vonden het wel leuk, maar hadden liever zelf die prijs gewonnen.  Ik was zo trots op mezelf dat ik dacht: het kan me ook eigenlijk niks schelen. Fantastisch dat ik dit behaald heb, jammer voor mensen die me daarin niet steunen. M’n beste vrienden uit de klas kwamen me aanmoedigen en waren door het dolle heen toen ik had gewonnen. Dáár heb je echt iets aan.

Krijg je veel aandacht sinds je gewonnen hebt?

De volgende dag had ik meteen een radio-interview met RTV Utrecht. Op school werd ik gefeliciteerd door allemaal leraren en ik heb enorm veel bloemen gekregen: van docenten, de gemeente Doorn, het bestuur van ROC Midden Nederland. Het hele huis stond vol met boeketten. Vond m’n moeder erg leuk! In het begin kwam er veel op me af: interviews en andere verzoeken. Toen heb ik goed met m’n begeleider gepraat en wat grenzen gesteld. Ik wil wel gewoon student blijven en ook geen voorrangspositie krijgen. De focus moet liggen op school en leren, want dat vind ik het belangrijkste.

Hoe was het om mee te doen aan Skills Heroes?

Het is spannend, want je werkt er zo lang naartoe. Ik had heel wat extra uren geoefend buiten school om. Dat is lastig omdat je de opdracht niet kent. Ik probeerde me zo breed mogelijk voor te bereiden: van wondverzorging tot omgang met patiënten. Die extra tijd en energie was het waard, want ik wilde mezelf graag bewijzen tijdens de wedstrijd. Dat is gelukt!

Waarom wilde jij graag meedoen?

Een vakwedstrijd als Skills Heroes is één van de opstapjes die je aangereikt krijgt en die wil ik gewoon graag benutten. Ik zag het als een mooie voorbereiding op mijn stage. Het is leuk om beoordeeld te worden door andere mensen en van hen kritische noten te krijgen. De kans om met een echte patiënt te oefenen is ook een meerwaarde. Wij leren onze praktijklessen op een pop. 

Heb je door Skills Heroes iets nieuws geleerd over jezelf?

Ja, de evaluatie na afloop is heel waardevol. Ik hoorde dat ik goed met de patiënten kan omgaan. Als verbeterpuntje kreeg ik mee dat ik soms sneller moet werken. In het ziekenhuis heb je ook niet alle tijd van de wereld. Met mijn docenten heb ik daarna gekeken hoe ik dit advies in praktijk kan brengen.

Waarom denk je dat jij gewonnen hebt?

Dit vak past gewoon heel goed bij me. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, om ze te verzorgen en er voor de familie te zijn. Het is bij verpleegkunde vooral heel belangrijk hoe je met de patiënt omgaat. Iedereen kan leren hoe je een spuitje geeft. Dat noemen ze op school een ‘apenkunstje’. Het is vooral belangrijk hoe je mensen benadert, voorbereidt en inlicht. Soms vertel je iemand dat hij een zware ziekte heeft, daar komt zoveel meer bij kijken dan alleen de behandeling.

Wat verwacht je van WorldSkills in Brazilië?

Ik ben daar met andere leerlingen die ook goed zijn in hun vak, daar kijk ik enorm naar uit. Ik weet nog niet tegen welke landen ik moet strijden. Ik verwacht dat het zoiets wordt als de Skills Heroes finale in Zwolle, maar dan groter. Eerst maar eens flink oefenen in Nederland. Ik loop nu stage en heb daardoor volop gelegenheid om dat te doen. Ik krijg gelijk feedback op mijn handelingen en omgang met patiënten.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ik denk erover om hierna nog een hbo-opleiding te doen, maar dat weet ik nog niet zeker. Op de spoedeisende hulp werken lijkt me echt heel gaaf.

Jessica studeert Verpleegkunde aan het ROC Midden Nederland in Utrecht. Op dit moment loopt ze stage in het Diaconessenhuis in Utrecht.

Jessica-ten-Voorden-630x220

Tweede van links: Jessica ten Voorden