Joris Grim (20) behaalde goud tijdens Skills Heroes en won een prestigieuze stage bij sterrenrestaurant de Librije: “Er komt nu zoveel op me af. Hartstikke leuk, maar mijn focus ligt eerst even op WorldSkills.” Joris deed in de zomer van 2015 mee aan WorldSkills in Brazilië voor de wedstrijd Restaurant Service.

Je deed mee aan een oefenwedstrijd in Bologna, hoe is dat gegaan?

Ja, mijn coach (Dick Heuvelman, red.) heeft me ingeschreven voor het EK cocktails maken in Bologna op 15 april. Bijna alle landen in Europa waren vertegenwoordigd. De opdracht werd dinsdag pas bekend gemaakt en als voorbereiding kregen we een kleine cursus cocktails maken van een goede bartender uit de stad. Ik ben niet in de prijzen gevallen, maar dat was ook niet de insteek. Eigenlijk wilde ik gewoon oefenen voor WorldSkills. 

Cocktails maken, is dat een onderdeel van het vak Restaurant Service?

Je verwacht het misschien niet, maar het is inderdaad een onderdeel van mijn opleiding. In het wedstrijdreglement van WorldSkills 2013 zag ik dat cocktails maken ook aan de orde komt, dus dit was echt een mooie voorbereiding. Na afloop liet een jurylid zien hoe je met flair een cocktail inschenkt. Op de klassieke manier. Ik had dat nog nooit gezien, dus heel mooi om mee te maken.

Hoe ben jij in aanraking gekomen met vakwedstrijden?

Ik lag een beetje voor op de rest van de klas: deed overal goed mijn best voor en haalde hoge punten. Ook solliciteerde ik bij het Gelderse sterrenrestaurant De Kromme Dissel naar een stageplek. Daar heb ik de kans gekregen om mijn vak goed te leren. Na die stage schreef m’n coach me in voor Skills Heroes en won ik de bronzen medaille.

En dat was zó goed bevallen dat je meer wilde?

Nou…na afloop dacht ik juist: dat doe ik nooit meer! Er gaat zoveel tijd en energie in zitten en het was zo druk in combinatie met school. Maar na de zomervakantie was ik weer tot rust gekomen en kreeg ik het volgende aabod van mijn coach. Hij zei: “Joris, we gaan naar de AEHT-wedstrijd (Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme, red.), daar gaan we goud winnen en ik neem jou mee.” Tja, en daar ging ik weer. Geen moment spijt hoor: ik heb goud gewonnen!

Heeft iedereen bij jou in de klas een coach?

Nee, ik ben wel een uitzondering. Het klinkt misschien raar om over mezelf te zeggen, maar ik ben een initiatiefnemer en ik stel doelen. Ik heb zelf mijn stage geregeld en ben daardoor klassiek opgeleid. Niet iedereen krijgt die kans en daardoor viel ik wel op. Na die stage kwam mijn coach in beeld, een man met ontzettend veel ervaring. Hij pusht me steeds een stapje verder door me overal voor in te schrijven. We kennen elkaar al vier jaar en werken supergoed samen. Hij staat altijd langs de zijlijn bij wedstrijden. Als er iets niet goed gaat, dan hoef ik maar naar zijn gezicht te kijken. Dan weet ik precies wat ik moet aanpassen.

Jouw vak draait niet alleen om techniek, maar ook om sociale vaardigheden. Hoe train je daarvoor?

Dat is natuurlijk lastig, want gastheerschap moet wel in je zitten. Ik hielp mijn moeder vroeger al graag met de tafel dekken en bezoek ontvangen. Ook ben ik niet bang om op mensen af te stappen en vragen te stellen. Natuurlijk krijg je in de klas voorgedaan “hoe het hoort”, maar dat voelde eigenlijk al heel natuurlijk voor mij.

Is dat ook de manier waarop jij je gaat onderscheiden tijdens WorldSkills?

Ik wil flair aan tafel brengen, iets vertellen over de wijnen en op een leuke manier presenteren. Meestal zijn mensen in de bediening heel stijfjes en laten zichzelf niet zien aan de gast. Ik denk dat ik dat beter kan dan mijn concurrenten. Gewoon open zijn en een grapje maken op gepaste momenten. Mensen waarderen het echt wel als je je persoonlijkheid laat zien.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Ik heb zo ontzettend veel dromen! Ik zie mezelf bijvoorbeeld op de Nederlandse Antillen wonen en werken voor een jaartje. Maar ik wil ook een paar jaar in een sterrenzaak werken om mezelf te ontplooien. Of misschien een eigen restaurant openen. Ik denk dat meedoen aan WorldSkills een opstapje is bij het realiseren van al die dromen.

Joris Grim woont in Winssen en studeert aan de Culinaire Academie bij Rijn IJssel Vakschool in Wageningen.

Joris-Grim-2-630x220