Nadine Klingen (20) behaalde 2 jaar geleden tijdens EuroSkills een topprestatie, samen met haar vriendin en teamgenoot Britt Wijnen. Zij wonnen twee keer goud bij de wedstrijd Etaleren. Tijdens WorldSkills in São Paulo won ze nog eens goud!

Je deed onlangs mee aan een oefenwedstrijd in Finland. Hoe was dat?

Ik was uitgenodigd voor ‘Taitaja’, de Finse nationale vakwedstrijden. De wedstrijd etaleren had een hele andere insteek dan ik gewend ben! Totaal niet zoals bij EuroSkills, waar je een concept bedenkt en vervolgens een decor gaat bouwen. In Finland was het vooral een kwestie van stylen met kleding en accessoires die daar al waren. Er was trouwens ook een WorldSkills-kandiaat uit Brazilië, dus die heb ik alvast ontmoet!

Voor het eerst zonder Britt, hoe was dat?

Dat was wel wennen! Met Britt ging het samenwerken zo soepel, alsof we één persoon waren. Best een uitdaging om het in Brazilië in mijn eentje te doen. In mijn vak heb je een behoorlijk pakket aan taken: eigenlijk ideaal om met z’n tweetjes te doen. Daar moet ik in Brazilië goed rekening mee houden: er is niemand om mee te sparren en ook geen extra paar handen. 

Heb jij een voorsprong dankzij EuroSkills en Taitaja?

Ja, ik heb een goed beeld van hoe zo’n wedstrijd verloopt. Dat geeft rust. Ik kan gerichter trainen, bijvoorbeeld op moodboards en schaaltekeningen maken. Ook is het handig om te oefenen met een goede tijdsindeling zodat je efficiënt kunt werken. Belangrijk, want als je een wedstrijdonderdeel niet af hebt dan verlies je punten. 

Je hebt Team Nederland nu twee keer ontmoet, wat is je indruk?

Leuke mensen, de sfeer is al gezellig! Na de teambuildingsdagen, weet ik uit ervaring, vorm je écht een groep samen. De meeste mensen zijn nu nog aftastend, want voor hen is het compleet nieuw. Dan is het ook moeilijk om een voorstelling te maken van hoe groot en serieus zo’n wedstrijd is.

Kun jij de nieuwelingen een beetje op weg helpen?

Dat probeer ik wel. Vooral door te laten merken wat een unieke kans dit is. Ik wil graag overbrengen dat het de moeite waard is om daar kneiterhard je best voor te doen. Het is belangrijk om voorbereidende opdrachten serieus te nemen. Je gaat dit maar één keertje meemaken!

Alle kandidaten hebben het over ‘hard werken’. Wat is de daarvan opbrengst voor jou?

Je leert super veel over je vak en wordt één op één begeleid door een expert. Het is heel bijzonder dat iemand zoveel tijd en energie in jou investeert. Ook is het gevoelsmatig een hele ervaring. Als je daar in Brazilië aankomt als Nederlands team, dan zie je alle landen waar je tegen gaat strijden. Dat is iets heel geks en bijzonders tegelijk.

Hoe ga jij je onderscheiden van de andere etaleurs?

Ik denk op gebied van creativiteit. Bij EuroSkills hadden we bijvoorbeeld stoelen als materiaal gekregen. Andere landen gebruikten die stoelen in zijn geheel. Wij hebben ze afgezaagd en in een gekke compositie op de muur gezet. Ons ontwerp was wat eigenzinniger en origineler. Dat hoop ik nu weer te laten zien.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Dan hoop ik afgestudeerd te zijn op de Filmacademie, daar ga ik in augustus heen. Mijn nieuwe opleiding heet Production Design en heeft raakvlakken met etaleren. Ik leer namelijk decors ontwerpen voor films, series en commercials. Voorlopig wil ik nog verder studeren en me breder ontwikkelen. Wat er na die opleiding gebeurt, dat zie ik wel. Ik word bijna 21 jaar en dat vind ik nog best jong. Ik kan nog alle kanten op.

 

Nadine-Klingen-630x220

Links: Nadine Klingen, rechts: Britt Wijnen tijdens EuroSkills 2014