Kok Thijmen Snijder (22) ging mee naar WorldSkills in São Paulo: “Het was voor mij een droom om naar Brazilië te gaan met Team Nederland, maar ik werd niet uitgekozen. Best een teleurstelling. Des te groter de verrassing toen ik hoorde dat ze het toch gefixt hadden!”

Je hebt vorig jaar meegedaan aan Skills Heroes, wat heb je daar geleerd?

Dat het echt van kritisch belang is om rustig te blijven. Wat ook helpt is overzicht bewaren en niet te veel op anderen letten.

Nu ga je door naar WorldSkills, een grote volgende stap. Waar ligt voor jou de uitdaging?

Communiceren in het Engels, dat wordt het moeilijkst. Daarom volg ik nu drie keer per week Engelse les. Ik lees ook elke dag een stukje in de wedstrijdomschrijvingen. Woorden die ik niet begrijp, die zoek ik gelijk op. 

Je hebt minder tijd dan anderen om te trainen. Wat is je plan van aanpak?

Ik oefen samen met mijn sous-chef, Nick Twickler. Hij weet ontzettend veel en is een goede vakman. Nick helpt me om te focussen en loodst me er stap voor stap doorheen. Mijn coach Eelco Hobma gaat mee naar Brazilië en traint me dan weer op het mentale vlak. Ik voel me wel goed gesteund zo!

Je werkt met behulpzame collega’s zo te horen.

Absoluut! Mijn chef, Henk Markus, kwam met het idee voor een sponsorweekend. We maken dan lekkere hapjes en drankjes voor ondernemers uit de buurt. Als zij een leuk bedrag doneren, dan heb ik een budget om producten te kopen waarop ik technieken kan oefenen. Veel mensen helpen me om die trip naar São Paulo mogelijk te maken.

Het wordt hard werken de komende tijd, zie je daar tegenop?

Nee, maar het is wel pittig. Ik werk fulltime, 10 tot 12 uur per dag. In juli ga ik ook nog eens verhuizen. Maar goed, ik zie het zo: ik kom daar uit voor Nederland en wil graag laten zien dat wij goede vakmensen hebben. Ik vind het heel belangrijk om het beste uit mezelf te halen en daar iets moois neer te zetten.

Welke eigenschappen moet je hebben om het ver te schoppen in jouw vak?

Je moet flexibel zijn, goed kunnen samenwerken en communiceren. Gedrevenheid, creativiteit, passie en ambitie zijn ook onmisbaar. En natuurlijk liefde!

Wie is jouw favoriete kok?

Ik vind mijn sous-chef hartstikke goed. Hij is degene die dichtbij me staat. Ik kan wel zeggen ‘Sergio Herman’ of ‘Jonnie Boer’, die drie Michelin-sterren hebben, maar ik heb geen persoonlijk contact met hen. Ik vind de kookstijl van Nick heel mooi en ik leer ontzettend veel van hem. Bovendien is hij altijd bereid om mensen te helpen.

Hoe ziet jouw toekomst er over vijf jaar uit?

Ik wil eerst bij zoveel mogelijk bedrijven ervaringen opdoen en daarna als chef in de keuken staan in mijn eigen zaak. Hoe, wat en waar, dat weet ik nog niet. Maar door deze ervaring in Brazilië ga ik er heel wat goede contacten bij krijgen. Mensen gaan zien wie ik ben en wat ik kan!

Thijmen-Snijder-630x220