De afgevaardigden van bijna 80 landen aangesloten bij WorldSkills International zijn deze week in Amsterdam voor de General Assembly (de jaarlijkse ledenvergadering) en de WorldSkills Conference. Tijdens de WorldSkills Conference wordt de Nederlandse aanpak en ontwikkeling in het beroepsonderwijs gedeeld met het internationale netwerk. Er worden workshops, keynotes, ronde tafelgesprekken en bedrijfsbezoeken gedaan, allen gericht op het wereldwijd verder ontwikkelen van het beroepsonderwijs om daarmee jongeren succesvol voor te bereiden voor de arbeidsmarkt.

Gedelegeerden en partners konden kiezen tussen acht lokale bedrijven waar de Nederlandse industrie en bedrijven samenwerken met mbo-scholen in hybride leeromgevingen, waaronder de ‘Teekenschool’ en de ‘Jean School’. De ultieme leeromgeving voor studenten om jonge professionals te worden.

Rijksmuseum – Teekenschool

We waren in de Teekenschool van het Rijksmuseum: Het multidisciplinaire opleidingscentrum van het Rijksmuseum is gehuisvest in de historische tekenschool bekend als de ‘Teekenschool’. Na de renovatie heeft het voormalige schoolgebouw zijn oorspronkelijke functie herwonnen als een plek waar mensen hun talenten kunnen nastreven en ontwikkelen. Het gerestaureerde gebouw is klaar om het grootste centrum voor museumeducatie in Nederland te zijn. De drie moderne studio’s bieden een breed scala aan activiteiten, georganiseerd onder het motto: ‘leren kijken door te doen’.

Jean School – House of Denim

In 2012 opende de eerste en enige Jean School in de wereld in Amsterdam haar deuren. Een unieke, innovatieve campus in De Hallen in Amsterdam-West die ook onderdak biedt aan het Blue Lab, een wasserette en het denimarchief. Jonge, creatieve en gedreven mensen zullen het vakmanschap van denimontwerp en -ontwikkeling leren. Deze opleiding biedt hen letterlijk kansen op werk over de hele wereld. Tijdens het bedrijfsbezoek kregen we te horen dat zelfs afgestudeerde havo en bachelor studenten een jaar komen studeren in de Jean School. “Het gaat niet om niveau, maar om de skills die ze hier leren.”

Na de bedrijfsbezoeken en workshops van vandaag werd de WorldSkills Conference afgesloten in de ‘grand ballroom’ van het Krasnapolski Hotel in Amsterdam tijdens een discussie over ‘Uniting for Youth: Skills solutions for the future’, waarin onderstaande uitkomsten over de pijlers Inspire, Develop en Influence geformuleerd werden.

Vanaf morgen start de General Assembly voor alle WorldSkills leden. Voor 4 inspirerende quotes vanuit de workshops en keynotes verwijzen we je graag door naar het nieuwsbericht over dag 1 van de WorldSkills Conference.